Közösségi kert

  •  
  •  
  •  

Közösségi kert 10. alkalom: Fűszernövények ültetése. 4. osztály

2019. október 7.

A munkafolyamatot megelőzően elméleti foglalkozást tartottunk a fűszernövények fajtáiról, hatásairól, az ágyást kigyomlálták, a talajt fellazították, majd elboronálták, így kialakult az ültetéshez előkészített talaj. A tanulók a pályázat által biztosított kerti szerszámokat használták a munkafolyamatokhoz. A gyerekek jól meglocsolták az előkészített talajt.

A fűszernövényeket a gyerekek szétválogatták, megtervezték helyüket és a növény gyökeréhez viszonyítva megfelelő méretű gödröt ástak.  Alapos öntözést követően a feltöltötték földdel és lenyomkodták, tömörítették a földet a gyökér körül, locsolást követően további tömörítés következett.
A fűszerkert a fiatalok kreativitását és fantáziáját fejleszti, és célja az, hogy az idősebb és tapasztaltabb visontai lakosok, szakemberek átadják ismereteiket és tapasztalataikat a fiataloknak, akiknek a jövőképét ezáltal pozitívan és előre mutatóan tudjuk formálni, miközben ápolják a gyökereiket jelentő kertkultúrát a kertművelés során.


Közösségi kert 10. alkalom: Tulipánhagymák ültetése-3. osztály

2019. október 14.

Iskolánk előkertje, melyet a pályázat keretein belül készített el a vállalkozó 2018. nyári szünetében, lehetőséget nyújt 4 kis veteményes ágyásban való gazdálkodásra.   Ebből egyet a 3. osztály gondoz technika órák és délutáni foglalkozások alkalmával. A tanulók ágyásában őszi-téli időszakra fagytűrő növényeket ültetünk.

A munkafolyamatot megelőzően elméleti foglalkozást tartottunk az évelő, egynyári kerti növényekről.
Ez után a tanulókkal beszélgettünk arról, hogy kinek milyen kertje van otthon, és mit szokott segíteni a kerti munkákban a szüleinek?

A kertben az első munkaművelet, amit elvégeztünk a tanulókkal, az az ágyás kigyomlálása, a talaj fellazítása, majd elboronálása. Minden tanuló minden eszközt és minden munkaműveletet kipróbált a munkák során, így kialakult az ültetéshez előkészített talaj. A tanulók a pályázat által biztosított kerti szerszámokat használták a munkafolyamatokhoz.