Kilométergyűjtő túra

  •  
  •  
  •  

A különféle túrák alkalmával a tanulók megismerkedhetnek a környezetük élővilágával és a felmerülő környezeti problémákkal, illetve azok megoldására irányuló cselekedetekkel. Fejlődik környezettudatos magatartásuk és felelősségvállalásuk, valamint természetszeretetük. Segítjük felkelteni és fenntartani a tanulási motivációikat. Ezáltal elősegítjük a gyermekek és a fiatalok önmaguk és mások jövőjét pozitívan formálni képes felnőttekké nevelését, személyiségük fejlesztését.


Kilométergyűjtő verseny-Lombhullató túra

 2019. október 24.

A pályázat keretein belül sikerült eljutnunk Poroszlóra, a Tisza-tavi Ökocentrumba, melyhez az autóbuszt a pályázat biztosította számunkra. A Tisza-tavi Ökocentrumban a diákoknak lehetőségük volt a 6. osztályos természetismeretből tanultak felelevenítésében, többek között a vizek és vízpartok élővilágának áttekintésére. A vízpartok menti nádasok miként szolgálnak táplálékként és miként adnak búvóhelyet az ott élő halaknak, madaraknak és emlősöknek. Lehetőségük volt a legismertebb hazai halfajok pl: ponty, a harcsa, a compó, a süllő megtekintésére és megismerhették a legnagyobb magyar halat, a vizát is. Megfigyelhették a vidrák életét, meghallgathatták hogyan kommunikálnak egymással. Simogattak egy hatalmas teknőst, megnézhették a siklókat, kígyókat és békákat is. A toronyból megcsodálhatták a Tisza-tó szépségét. Megcsodálhatták a Tisza-tó madárvilágát, többet között a nagy kócsagot, és megismerhették, hogy természetvédelmi területként milyen sok vonuló madárnak ad otthon ez a terület. Mindezt nemcsak életközösségként, de már rendszertani osztályokba sorolva, evulúciós szempontok alapján is kategorizálhatták az egészen kicsi makrovilágtól, a hatalmas fajokig. Megnézhették, hogy hogyan szabályozták a Tiszát, merre volt a folyó medre. A kirándulás végeztével a tanulók a kísérő és segítő felnőttek segítségével elkészített, pályázat által biztosított ételeket és italokat fogyasztották el a hazaindulás előtt. Mindenkinek nagy élmény volt ez a kirándulás, és a kapott prospektusok alapján többen is jelezték, hogy a családjukkal is ellátogatnak az Ökocentrumba.


Kilométergyűjtő verseny-Csipkebogyó túra

 2019. szeptember 26.

A túra előtti napokban lázas szervezkedés készítette elő rendezvényünket. Az autóbusz rendelésétől a bevont személyek értesítésén keresztül a gyerekek tájékoztatása is fontos szerepet kapott a konzorciumi partner által, aki a pályázatban vállat feladataként finanszírozta ezt a túrát.  A Mátra lábánál élő diákjaink olyan természetesnek veszik, hogy tőlünk nem messze van az ország legmagasabb pontja a Kékes. A földrajz órákon a biológia, természetismeret órákon szó esett az erdőről, növény és állatvilágáról, a Mátra hegységről.

2019. szeptember 26.-án reggel várakozással teli örömmel szálltak be a gyerekek az autóbuszokba, gyönyörűszép mátrai tájakon kanyargott velünk Mátraházára. Amikor megérkeztünk elfogyasztottuk a finom tízórainkat.

A mátraházi parkolóban találkoztunk a Kékes Kutató-Mentő alapítvány önkéntes mentőkutya-vezetőjével és négylábú társával. A nap fénypontja volt a következő egy órás bemutató. A gyerekek rajongtak a négylábú értelmes kutyusért. Hatalmas sikert aratott körükben az elbújtatott társaik megkeresése.

A bemutató után Sástóra mentünk. Itt lehetőségünk volt egy előadás megtekintésére a Mátra Turisztika Központ jóvoltából, ahol bemutatták Mátra, ezen belül Sástó élővilágát is. Majd túravezetők segítségével bejártuk a a tanösvényt, ahol a megállóknál érdekes táblák és kis előadásokkal ismerhettük meg az élővilágot még közelebbről. A túravezetők minden kérdésünkre szívesen válaszoltak.


Kilométergyűjtő túra-Levendula túra

2019. június 11.

A pályázat keretein belül terveztünk egy kirándulást – az előző évhez hasonlóan- Tihanyba, a Balaton északi partjára. Célunk ismét a csodálatos levendula mezők és a levendula ház meglátogatása, valamint e tájegység természeti kincseinek, állatvilágának a megtekintése, megismerése volt.Ezen felül szerettük volna, ha tanulóink ismét eljutnak a szépséges Tihanyi-félszigetre, és megtekinthetik az apátság udvaráról nyíló panorámát a Balatonra, melyekkel földrajz és biológia órákon már megismerkedhettek, és így élőben is megláthatják Magyarország egyik leglátványosabb és legvonzóbb nevezetességeit.


Kilométergyűjtő túra –Gólyahír túra: Energiatúra 2019. május 16.


Kilométergyűjtő túra –Barackvirág túra: 2019. április 26.


Kilométergyűjtő túra –Hóvirág túra: Gyöngyös-Sárhegy- pálosi tanösvény – 2019. április 10.

 


Lombhullató túra (Tisza-tó) 2018.11.29.

 

Csipkebogyó túra 2018. 09.27

 


Kilométergyűjtő túra: Napraforgó túra


Kilométergyűjtő túra: Levendula túra


Kilométergyűjtő túra: Falu- és iskolaszépítés

 


Kilométergyűjtő túra : Bányató


Kilométergyűjtő túra –gólyahír túra: Energiatúra

A célcsoport tagjait meghívtuk egy fél napos kirándulásra Visonta körzetében, melynek célja az energia felhasználásának a tanulmányozása volt.

Első állomásunk Abasár volt, ahol egy faipari üzemet látogattunk meg. Itt a fa hasznosítását, megmunkálását mutatták be nekünk szakemberek. Láttuk, hogy az erdőből kitermelt faanyagból milyen folyamatok során lesz kerítés, játszótéri eszköz, művészi értékű fa műtárgy. Láthattunk egy faszobrászt is munka közben, miközben kialakított egy fa szobrot egy fatörzsből. Megismertették tanulóinkat az asztalos szakma szépségeivel, faipari munkalehetőségekkel. Beszélgettünk a környezetvédelemről, a természetvédelemről és a fák szerepéről, fontosságáról az erdőben és a környezetünkben. Ez szorosan kapcsolódik a természetismeret, a biológia és a technika tananyagainkhoz, valamint a pályaorientációs osztályfőnöki tevékenységünkhöz is.

Második állomásunk a komputeres lézertechnika segítségével fémmegmunkáló üzem megtekintése volt. Itt a tanulóink betekintést nyerhettek a számítógéppel vezérelt elektrotechnikai munkákba, az acél, rozsdamentes acél és alumínium lemezek lézervágásában, valamint a   lemezhajlítással, hegesztéssel, tervezéssel, összeszereléssel, illetve lemez értékesítéssel kapcsolatos munkafolyamatokba. A lemezhulladékok újrahasznosításáról is kaptak információkat a tanulók.

Következő állomásunk a műanyagok feldolgozásával és az újrahasznosításával foglakozó műanyag feldolgozó üzem volt. Itt a munkafolyamatok megtekintése során információkat kaptak arról, hogy hogyan védjék a környezetük tisztaságát a műanyagok szelektív gyűjtésével és újrahasznosításával.

A túránk utolsó állomásaként a Mátra Erőmű Zrt. bányaüzemének a külszíni fejtését tekintettük meg. Itt beszélgettünk a megújuló és a meg nem újuló energiaforrásokról, a Földünk védelméről. Távolról láthattuk az erőmű területén felszerelt napkollektorokat is, mely a napenergiai felhasználásának a kiváló formája.

Ez a túra a Földünk környezetvédelmére hívta fel a tanulók figyelmét,és hogy a termelő üzemek is hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre. Eközben láthattunk különféle szakmákat is.


Kilométergyűjtő túra –hóvirág túra: Gyöngyös-Sárhegy

A túra napja előtti hétvégén 10 cm hó esett az egész országban, de pár nap alatt el is olvadt, sártengerré változtatva a turista utakat. A Sár-hegy hű volt a nevéhez. Az előzetes kiíráshoz képest a kiinduló ponton változtatva, más helyszínről közelítettük meg a Szent Anna-tavat.
A Pipis-hegyi üzemterület parkolójából indultunk el. Ezt a magasabban fekvő területet még hó borította, így az első pihenőhelyen rögtönzött hócsatával színesítettük a programot.

A túra első szakasza a sárhegyi tanösvényen vezetett. A tanösvény oktatótábláiból kettőről olvashattunk el a mikrokörnyezet növény-, és állatvilágáról szóló információkat, melyet a biológia és a földrajzórákon tanultak alapján beszéltünk meg, elevenítettük fel az ismereteinket.

A Szent Anna kápolna kis dombjáról pompás kilátásban gyönyörködhettünk. A Sár-hegy a Mátra vonulatai, a távoli sík vidék a Mátrai erőmű mellett kis falunk templomtornyát is láthattuk a távolban.

A Remete barlang (kis fülke) valamint a tó megtekintése után folytattuk utunkat, remélve, hogy a hegy az alsó szintjén talán előbukkan túránk névadója is… a hóvirág.

Háromszáz méteres magasságra ereszkedve elértük a hóhatárt, s egy kanyargós szerpentinen sétáltunk le Abasárra. A sáros túracipők s egy levált bakancstalp ellenére vidáman, jókedvűen vártuk az autóbuszt a buszmegállóban. A polgárőrök végig készenlétben álltak, de szerencsére nem volt a segítségükre szükség, minden probléma nélkül, rengeteg élménnyel gazdagodva  érkeztünk vissza az iskolába, ahol elfogyasztottuk az uzsonnát. A terepen nem találtunk, de egy abasári ház kiskertjében lefényképezhettük a túra névadóját: a HÓVIRÁGOT.

A program lebonyolításához a pályázat által biztosított autóbuszt és anyagokat vettük igénybe.