Határtalanul 2018-2019

  •  
  •  
  •  

Határtalanul jártunk Horvátországban 2018. szeptember 20-24-ig

  1. nap Nagybodolyán, az alig 60 fős kis településen megtekintettünk egy csodás tájházat. Ezt követően, a többségében magyarok lakta Kiskőszegen felmentünk a Bán-hegyre, melyen a 27 méter magas partizán emlékművet néztük meg. Innen csodálatos kilátás nyílt a Dunára és a máig vitatott horvát-szerb határra. A délutáni következő állomás a Kopácsi-Rét Nemzeti Park volt, ahol a modern látogató központban a nemzeti parkot bemutató kisfilmet és a kiállítást tekintettük meg, majd fapallókon sétát tettünk a mocsaras terület felett. Utolsó állomásunk a Dráva parti Eszék volt, ahol az 1849-es szabadságharcunk legnagyobb veszteséggel járó ütközetének a helyszínére látogattunk el a nagy őrvárba, majd sétáltunk Dráva parton. Már besötétedett, mire Csúzára értünk, és elfoglaltuk szállásainkat a Piros Csizma szállóban. Aznap közel 360 km-t utaztunk autóbusszal.
  2. nap folytattuk utunkat a tenger felé. Első állomásunk Laskó volt, ahol egy magyar nyelvű általános iskolába látogattunk el. Megismerkedtünk az iskola diákjaival, tanáraival, majd átadtuk az otthonról hozott ajándékainkat. 280 km megtétele után megérkeztünk következő állomásunkra Zágrábba, Horvátország fővárosába. Városnéző sétánk során láthattuk a Káptalandombon emelt székesegyházat, és a Szent-István kápolnában őrzött Szent-László Koronázási palástot. Sétáltunk a Jellasics téren, ahol megcsodáltuk Jellasics monumentális szobrát.
    Este, 160 km megtétele után értünk le a tengerpartra, és foglaltuk el szállásunkat Kraljevicában.
  3. nap délelőtt sikerült fürödnünk a tengerben, majd délután a Fiuméhez tartozó Tersattóba látogattunk, ahol a Tersattói Mária búcsújáró templomban tettünk látogatást. Kápolnája a magyar hadihajók emlékét őrzi a kápolna falra festett képein. Következő állomásunk Rijeka volt, a tengerpart legnagyobb kikötővárosával. Ellátogattunk a várba, láttuk a Kormányzói Palotát, a Magyar Tengerészeti Hatóság Épületét, az Adria Palotát, majd megkoszorúztuk Baross Gábor egykori közlekedésügyi miniszter emléktábláját a kikötőben. Végezetül ellátogattunk a Torpedó Múzeumba.
  4. napot Opatijában (Abbáziában) töltöttük, a magyar monarchia üdülőhelyén a Kvarner öbölben. Felkerestük a Hotel Palace Bellevue-t, mely Markusovszky Lajos 1848-49-es tábori orvos utolsó lakhelye volt. Sétáltunk a 12 km hosszú Lungomare sétányon, mely Volosko kis halászfalutól– gróf Andrássy Gyula miniszterelnök utolsó lakhelye volt – Lovran városáig –Feszty Árpád utolsó lakhelye, itt hunyt el- tart. Végig mentünk a hírességek sétányán, majd fagylaltoztunk egyet a tengerparton. Délután csodálatos időnk volt, így a szálláshelyünk mellet, a tengerparton fürdőztünk.
  5. nap első állomása 260 km megtétele után Varasd volt, mely Horvátország fővárosa volt 200 éven keresztül. Megnéztük az Erdődyek várkastélyát, majd a gyönyörű barokk belvárosban sétáltunk. Csáktornyán a Zrínyiek sasfészkében tettünk sétát, és megkoszorúztuk Zrínyi Miklós költő és hadvezér szobrát a főtéren. 380 km után, késő este értünk haza sok-sok emlékkel a tarisznyánkban.

Vernyikné Horváth Beáta és Kocza-Blaskó Katalin kíséró pedagógusok

hatartalanul_programterv