Angol nyelvi klub

  •  
  •  
  •  

Angol nyelvi klub

A klub havonta egy alkalommal tart foglakozásokat, melyeken, az angol nyelvterületen élő emberek jellemző hagyományait mutatják be, dolgozzák fel interaktív módokon.
Ilyenek a Michaelmas Londonban, Halloween, Diwali Manchesterben, Guy Fawkes Day, St. David’s Day Walesben, Christmas, New year’s Day Skóciában, Australia Day Sydneyben, Pancake Day és Mother’s Day az USA-ban, St-. Patrick’s Day Írországban, St. George’s Day és the Queen’s birthday Angliában.


Angol nyelvi klub (English Tea Party) – 2019. december 3.

10.  alkalom

A program első részében a tanulók egy ppt-s bemutatóban Skócia nevezetességeivel ismerkedhettek meg, láthattak néhány fényképet az ország fővárosáról, Edinburghról, több skóciai várról, kastélyról és katedrálisról, ahol pl. A Da Vinci kód című film is játszódott. Itt meg is néztük azt a rövid részletet a filmből, ahol látható az egyik katedrális. Ezen kívül élvezhették a Loch Ness-i tóról készült képeket is.

Az előadó többnyire a saját felvételeit használta, és történeteket is mesélt, ami megesett velük az utazás során. A gyerekek érdeklődve hallgatták, kérdéseket is tettek fel, pl. a Loch Ness-i szörnnyel kapcsolatban.

Ezután karácsonnyal kapcsolatos kvízkérdésekre kellett válaszolniuk angol nyelven, pl. hogy hívják a Mikulás legkedvesebb rénszarvasát és kik segítenek neki az ajándékok elkészítésében, stb. A legtöbb helyes választ bekarikázók ajándékba egy üveg rostos üdítőt kaptak, amit a pályázat által biztosított összegből vásároltunk, de senki sem maradt ajándék nélkül, mert mindenki kapott egy müzliszeletet.

Pihenésképpen elővettük a pályázat által biztosított táblajátékokat, és a gyerekek játszhattak egy-egy partit mindegyikkel.

Az est következő részében egy egyszerűen elkészíthető karácsonyfadíszt mutatott be az előadó, amit a gyerekek némi előkészület után megpróbáltak maguk is elkészíteni. Csak fehér lap, cellux ragasztó és tűzőgép kellett hozzá, és nagyon mutatós hópelyhek készültek. A gyerekek elmondták, hogy otthon is fognak készíteni ilyet.


Angol nyelvi klub (English Tea Party) – 2019. november 19.

9.  alkalom

Ebben a hónapban ismét híres angol emberekkel, a Beatles együttessel ismerkedhettek meg a résztvevők. A kirándulás előtt a gyerekek a meghívott vendégtől egy ppt bemutatóban információt kaptak az együttesről, hiszen ez a korosztály már nem az ő zenéjüket hallgatja. A bemutatóhoz kapcsolódva megoldhattak egy zenéről, szóló keresztrejtvényt, illetve egy Beatles együttesről szóló szövegben ki kellett egészíteni a szöveget a megadott szavakkal. Megnéztük az egri Road Beatles Múzeum honlapját is.
Sok-sok ismerettel felszerelkezve eljött a nap, amikor ellátogattunk a múzeumba. Útközben a buszon szólt a rádió, ráhangolódásképpen éppen George Harrison Here comes the Sun (Itt jön a nap) című számát hallhatták.

A múzeumban először egy 12 perces ismeretterjesztő filmet néztünk meg az együttesről a múzeum alagsorában, majd a múzeum egyik alkalmazottja végigkalauzolt a két szinten berendezett kiállításon. A gyerekek és a vendégek nem győztek csodálkozni a sok-sok felhalmozott relikvia, lemezborító és lemez, gitár, fénykép, jelvény, autogram láttán.

A tájékoztató mellett lehetőség nyílt kipróbálni néhány érdekes dolgot. Például felpróbálhattak egy ’gombafej’ parókát, fényképet készíthettek az együttessel egy előre elkészített nagy plakátba beleállva, és a fejüket kidugva; gitáros játékkal játszhattak, a kiállítás végén pedig egy nagyméretű kép, az együttes híres, Abbey Road című lemezének borítója előtt szintén készíthettek fényképet, mintha ők is a zebrán mennének át.

A kiállítás megtekintése után hazafelé az autóbuszon jól esett az ásványvíz és a fánk, amit a pályázat által biztosított összegből finanszíroztunk.


Angol nyelvi klub (English Tea Party) – 2019. október 15.

8.  alkalom

Az összejövetel első részében egy ppt bemutatóban hagyományunkhoz híven egy újabb világhírű helyszínnel, a Grand Kanyonnal ismerkedtek meg a résztvevők. Megtudtak néhány információt a kialakulásáról, a méreteiről, az időjárásáról és csodálatos fényképeket, illetve videókat láthattak róla. A résztvevőket lenyűgözte a ’Skywalk’ kilátó, ami 21 méter hosszan félkörívben benyúlik a kanyon fölé, és az alja üvegből van, teljesen átlátszó.

Ezután szintén egy ppt bemutatóban 12 Halloweennel kapcsolatos kérdésre kellett válaszolniuk. A résztvevők nagyon tájékozottak voltak, a jó válaszok müzli szeletet értek. Majd egy videót láthattak, ahol angol gyerekek mutatták be a ’Trick or Treat’ (’Csokit vagy csalunk!’) hagyományt, házról házra járva édességeket gyűjtöttek.

A délután befejező részében néhány tanuló papírból dekorációt, szellemet készíthetett, vagy kapott egy fénymásolatot, ami alapján később otthon vagy a tanulószobán is elkészítheti. A többiek táblajátékokat játszhattak vagy egy Halloweenes társasjátékot is választhattak. Közben egy zenei válogatást hallgathattak, benne többek között a Szelleműzők (Ghost busters) című film zenéjét és Michael Jackson Thriller című slágerét

 


Angol nyelvi klub (English Tea Party) – 2019. szeptember 16.

7.  alkalom

A délután első részében a meghívott előadó egy ppt-s bemutatóban London híres történelmi épületeit, helyeit mutatta be, kiegészítve néhány adattal. A régi épületek mellett láthattunk pár modern építményt is, pl. a híres London Eye óriáskereket. A gyerekek érdeklődve hallgatták az előadót, aki mesélt a saját, Londonban tett látogatásáról is. Kérdéseket is feltettek, láthatóan érdekelte őket a téma, szívesen elmennének ők is Londonba.

A bemutató után kaptak egy feladatlapot, ahol London nevezetességeit ábrázoló képeket kellett párosítani a nevükkel. Aki megoldotta, jutalomból müzliszeletet kapott, és közben megkínáltuk őket üdítővel is, amit a pályázati pénzből finanszíroztunk.

A következő részben megemlékeztünk Szent Mihály napjáról, ki volt ő, mi jellemző erre az ünnepre, mit csinálnak az emberek, mit esznek ilyenkor. Ennek az időszaknak a jellegzetes virága a Mihály-napi százszorszép, amit egy videó segítségével megpróbáltunk papírból elkészíteni. Mivel eléggé aprólékos munka, egy-egy kicsi virágot sikerült csak elkészíteni. A gyerekek csodálkoztak, mennyire élethű lett. A virághoz a krepp papírt, ragasztót, drótot is a pályázat által biztosított pénzből vásároltunk.


Angol nyelvi klub (English Tea Party) – 2019. június 12.

6. alkalom

Ebben a hónapban először megemlékeztünk az angol királynő születésnapjáról, majd a Brit-szigetekkel, az Egyesült Királysággal foglalkoztunk, végül London leghíresebb hídjával, a Tower Bridge-dzsel  meg a résztvevők.

A program első részében a meghívott előadó egy ppt-s bemutató segítségével az angol királynő életéről mesélt. A gyerekek érdeklődve hallgatták, mi a királynő teljes neve, miért ünnepeljük a születésnapját júniusban, nem áprilisban, amikor született. Végigkövethették a királynő teljes életútját a születésétől kezdve napjainkig.

A másik előadó a királynő családját mutatta be részletesen. A résztvevők számára a trónörökös Vilmos herceg neve ismerősen csengett, és ugyanígy többen hallottak már Harry herceg kisfiának megszületéséről is, de sokan nem tudták, hány gyermeke és unokája van a királynőnek. Egy családfán megnézhették az egész népes családot.

 


Angol nyelvi klub (English Tea Party) –2019. május 21.

5. alkalom

Ebben a hónapban az Amerikai Egyesült Államokba látogattunk el, Los Angelesbe és Hollywoodba, illetve egy gyönyörű hellyel ismerkedhettek meg a tanulók, az Egyesült Államok és Kanada határán található Niagara vízeséssel.

A program első felében a meghívott előadó egy ppt-s bemutatóban a Niagara vízesésről mutatott néhány fényképet, és elmondott pár érdekes adatot, majd egy rövid videót láthattak a résztvevők a vízesésről, egy másik videóban pedig azt is megnézhették, hogy nézett ki a vízesés, amikor a kemény télben egy része teljesen megfagyott.

A következő részben egy Los Angelesről szóló videót néztek meg a résztvevők, amelyben Hollywoodról is szó esett, majd a meghívott előadó egy ppt-s bemutatóban mesélt a film történetéről, a némafilmek, fekete-fehér filmek korszakáról, végül a modern időkbe is ellátogathattunk, mert egy rövid videóban bepillanthattunk a kulisszák mögé, hogyan készülnek a tudományos-fantasztikus vagy a fantasy filmek manapság a ’blue box’ technikával.

 


Angol nyelvi klub (English Tea Party) – 4. alkalom

2019. április 29.

Ebben a hónapban nem egy országgal, hanem egy várossal ismerkedhettek meg a tanulók, illetve a leghíresebb angol drámaíróval, Shakespeare-rel, aki április 23-án született, és ugyanezen a napon is hunyt el. A város neve Stratford-upon-Avon, Shakespeare szülővárosa.

A program első felében a meghívott előadó egy ppt-s bemutatóban Shakespeare-ről, munkásságáról, magánéletéről mesélt, több filmrészletet is láthattak a résztvevők a Szerelmes Shakespeare című filmből, ami tulajdonképpen a drámaíró életéről szól.

Ezután egy rövid videóban láthatták a szülővárosát, Stratford-upon-Avon-t, az iskolát, ahová Shakespeare járt és a templomot, ahol megkeresztelték. A videóban többek között elhangzott, hányan laknak a városban, illetve hány turista keresi fel évente.

 


Angol nyelvi klub (English Tea Party) – 2019. március 26.

3. alkalom

Ebben a hónapban is egy olyan országgal ismerkedhettek meg a tanulók, ahol az angol a hivatalos nyelv. Ezúttal Írországról, egy híres helyéről, az Óriások útjáról, az írek népszerű sportjáról és a zenéjükről tudhattak meg többet a résztvevők.
A program első felében a meghívott előadó bemutatta az írek nemzeti sportját, a ’hurling’-et, ami elmondása szerint olyan, mintha a ping-pong, a jégkorong és a baseball keveréke lenne. A gyerekek figyelmesen nézték, még nem is hallottak erről a sportról.

Ezután egy ppt-s bemutatót néztünk meg Írországról, földrajzáról, fővárosáról, nevezetességeiről, jelképeiről és nemzeti ételeiről. A bemutató után a tanulók csoportokban egy-egy fényképet rakhattak ki, (melyet előzetesen összevágtunk) a korábban látott helyszínekről.


Angol nyelvi klub (English Tea Party) – 2019. február 26.

2. alkalom

Februárban az USA-val foglalkoztunk és Elvis Presleyről kaptak rövid ismertetőt.

A program első felében egy ppt-s bemutatót néztünk meg az USA-ról az előadók vezetésével. A bemutató után a tanulók csoportokban egy 15+1 kérdésből álló feleletválasztós tesztet töltöttek ki az elhangzottak alapján. Az első 3 helyezett csoport jutalmul édességet kapott.

Ezután a gyerekek egy keresztrejtvény megfejtése segítségével megtudhatták, ki az az amerikai híres ember, akivel kapcsolatban megtudhatnak néhány információt. Hamar kiderült, hogy Elvis Presleyről lesz szó. Megbeszéltünk néhány adatot az életével kapcsolatban, láttak néhány képet is róla, végül 2 videó részletben meghallgatták a két leghíresebb dalát. A gyerekek érdeklődve nézték, milyen zenére táncoltak 60 évvel ezelőtt a fiatalok.

Kapcsolódva a januári programban megismert ausztrál sporthoz, a meghívott vendég ezúttal az amerikai futballal ismertette meg a gyerekeket néhány videó részlet segítségével. A fiúk nagyon élveztek a bemutatót, de a lányoknak is tetszettek azok a részek, ahol a legnépszerűbb gólokat láthatták.


Angol nyelvi klub (English Tea Party) – 2019. január 22.

1. alkalom

A célcsoport tagjait, a 7. és 8. osztályos tanulókat, szüleiket, testvéreiket illetve a kollégákat most is előzetesen meghívtuk a klub januári foglalkozására.

Minden hónapban megismerkedhetnek egy országgal vagy várossal, ahol az angol a hivatalos nyelv. Ebben az évben ezt azzal egészítettük ki, hogy ezen kívül az adott országhoz, városhoz kapcsolódó híres helyet vagy híres személyt mutatunk be. Januárban Ausztráliával foglalkoztunk és a mellette található Nagy-korallzátonnyal.


Angol nyelvi klub (English Tea Party) –2018. december 1.

10. alkalom


Angol nyelvi klub (English Tea Party) – 2018. november 20.

9. alkalom

Novemberben két jeles dátumról is megemlékeztünk, az egyik november 5. – Guy Fawkes és a ’lőporos összeesküvés’, a másik pedig a Hálaadás, amit minden évben november 4. csütörtökjén ünnepelnek, idén ez november 22.-re esik.


Táblajátékok bemutatása az Angol nyelvi klub 8. foglakozásán 2018. október 24.

Ebben a hónapban a Halloweenről emlékeztünk meg, ami október 31-én van, de az őszi szünet miatt egy héttel korábban szerveztük meg a programot.
Az összejövetel első részében egy ppt bemutatóban újabb angol nagyvárosokkal, Manchesterrel és Leicesterrel ismerkedtek meg a résztvevők az előadók által. Megtudtak néhány információt a városokról, gazdaságukról, híres emberekről, akik ott születtek, láthattak régi és új épületeket. Halloween történetével foglalkoztunk, ahol nemcsak az ünnep, de a név történetéről is hallhattak egy rövid ismertetőt. Ezzel még nem ért véget a megemlékezés, először egy videót láthattak, ahol angol gyerekek mutatták be a ’Trick or Treat’ (’Csokit vagy csalunk!’) hagyományt, házról házra járva édességeket gyűjtöttek.

Az est zárásaként a gyerekek táblajátékokkal játszhattak, majd a szülőkkel együtt próbára tehették ügyességüket tanulóink verseny keretében. Játszottak a blokussal, reversivel, mankalával, logikai készlettel játszható táblajátékokkal. Mind a gyerekek, mind a szülők nagyon élvezték a közös táblajátékot.


Angol nyelvi klub (English Tea Party) – 2018. szeptember 19.

7. alkalom

A program első felében az előadók által elkészített ppt bemutatóban a tanulók megismerkedtek London nevezetességeivel, egyfajta visszautalás volt a júniusi videóra, emlékeznek-e rájuk. A bemutató után egy keresztrejtvényt kellett megoldaniuk, ahol az említett nevezetességeket kellett felismerni képek alapján. A gyerekek csapatokban dolgoztak, majd közösen ellenőriztük. A nevek helyesírásával még akadtak gondjaik.

Ezután az előadók által levetített rövid videófilmben a Szent Pál székesegyház építésének történetével ismerkedtek meg.

A következő program a Szent Mihály nap története volt néhány mondatban. A tanulók hallhattak a név (Michaelmas) eredetéről, az ünnep alatt fogyasztott ételekről, illetve a virágról, amely ebben az időben nyílik. Végül ezt a virágot kezdtük el megalkotni krepp papírból, drót és ragasztó segítségével, amit a pályázat pénzügyi keretéből finanszíroztunk. Az idő rövidsége miatt nem sikerült befejezni, később technika órán, vagy a tanulószobai foglalkozásokon még fogunk foglalkozni vele.


Angol nyelvi klub (English Tea Party) – 2018. június 6.

6. alkalom

A célcsoport tagjait, a 6. és 7. osztályos tanulókat, testvéreiket illetve a kollégákat most is előzetesen meghívtuk a klub következő, júniusi foglalkozására.

Ebben a hónapban Erzsébet királynő születésnapjáról emlékeztünk meg, ami április 21-én van, de a szeszélyes áprilisi időjárás miatt hivatalosan június 2. szombatján ünneplik Angliában. Az angol Főváros, London bemutatása szerepelt még a júniusi programban.
A program első felében egy ppt bemutatóban a tanulók megismerkedtek a királyi családdal, a királynő gyermekkorával, trónra kerülésével, feladataival. A bemutató interaktív volt, közben kérdezhettek az előadóktól, ha valamit nem értettek, illetve válaszoltak a feltett kérdésekre. Pl. Szeretnének-e olyan gyermekkort, mint Erzsébetnek volt? Szeretnének-e palotában lakni? A királyi család melyik tagjáról hallottak már? stb.

Ezután az angol főváros, London nevezetességeiről néztünk meg egy videó filmet, ahol láthatták a híres épületeket, amikről már sokat hallottak az angol órákon. A gyerekeknek a legjobban a ’London Eye’ óriáskerék tetszett.

Az egyik nevezetességet, a Tower hidat részletesebben is megismerhették egy rövidfilmben, illetve elkezdtek egy 1000 darabos ’Tower Bridge’ puzzlet kirakni. Más iskolai délutáni programokon lehetőségük lesz később is foglalkozni vele.

Közben elénekeltük az előadók vezetésével a „London Bridge” című ismert dalocskát is.

Az egész program folyamán teáztunk, a meleg miatt ásványvizet, üdítőt is ittunk, és egy epres sajttortával ünnepeltük meg a királynő születésnapját, amit a Kedvenc JM biztosított számunkra a pályázat által. A gyerekek jól érezték magukat, és a torta is nagyon ízlett nekik.


Angol nyelvi klub (English Tea Party) –2018. május 30.

5. alkalom

A célcsoport tagjait, a 6. és 7. osztályos tanulókat, szüleiket, testvéreiket illetve a kollégákat előzetesen meghívtuk a klub következő, májusi foglalkozására.
Ebben a hónapban megemlékeztünk az anyák napjáról, és egy amerikai várossal, Los Angeles-szel ismerkedtek meg a tanulók. Először néhány kérdésre válaszoltak, pl. Hol található? Miről híres? Milyen fontosabb nevezetességei vannak? stb. Majd megnéztünk egy videó filmet, amelyben angol nyelven mutatták be a várost. Néha megállítottuk a filmet, és megbeszéltük, mit értettek belőle. A gyerekeknek nagyon tetszett a Universal filmstúdió bemutatása, ahol különböző filmes trükköket is láthattak.

Mivel nagyon sok dal született Los Angelesről, meghallgattunk egyet, itt is megbeszéltük, miről szól, próbáltuk énekelni is, bár nem volt egyszerű.

A program második felében beszélgettünk az anyák napjáról angol nyelven. Mikor ünnepeljük? Mivel ajándékozták meg a gyerekek az édesanyjukat és a nagymamákat május első vasárnapján? Ismernek-e angol nyelvű verset, amely az édesanyáról szól?

A májusi angol nyelvi estet a hónap végén tartottuk egyéb iskolai elfoglaltságok miatt. Mivel anyák napja már több hete elmúlt, nem virággal készültünk, hanem papírból készítettek a tanulók ún. ’Pop-up card’-ot, amiben a ’MOM’ szó és az ’I LOVE YOU’ kifejezés egy fénymásolt lapról kivágva és egy félbehajtott színes lapra felragasztva 3 dimenzióssá válik.

A gyerekeknek nagyon tetszett, az ügyesebbek a program ideje alatt el is készítették, aki pedig nem készült el vele, hazavihette, és otthon befejezhette.
A beszélgetés közben teáztunk, de a nagy meleg miatt jeges teát ittak a gyerekek, amit a Kedvenc JM biztosított számukra.


Angol nyelvi klub (English Tea Party) – 2018. április 11.

4. alkalom

A célcsoport tagjait, a 6. és 7. osztályos tanulókat, szüleiket, testvéreiket illetve a kollégákat előzetesen meghívtuk a klub következő foglalkozására. Ebben a hónapban Angliával, azon belül is a Szent György nappal és Shakespeare-rel foglalkoztunk. A Szent György napot április 23-án ünneplik Angliában, de a közelgő hosszú hétvége miatt április mi 18-án emlékeztünk meg róla, mert így nem érintett egyéb programokat.
A program első felében az előadók meséltek Szent Györgyről, életéről és a Szent György napról. Egy rövid összefoglaló videót is megnéztünk, megbeszéltük a szövegét, így fejlesztve a tanulók szövegértését és történelmi ismereteiket.
A tanulók már korábban is hallottak Szent Györgyről, aki legyőzte a sárkányt. Ennek az eseménynek az emlékére papírból repülő sárkányt vágtak ki, ragasztottak össze és hajtogattak meg a tanulók egy sablon és egy videó segítségével amit az előadók hoztak, majd rövid versenyt is rendeztünk, kinek a sárkánya repült a legmesszebb.

A sárkányreptetés után nehéz volt újra lecsendesedni egy kicsit, és megemlékezni Anglia legnagyobb drámaírójáról, Shakespeare-ről, akinek a születésnapja és halálának napja is éppen április 23. (1564-1616 – Egyes források szerint április 26-án született.) Először egy rövid részletet néztünk meg leghíresebb drámájából, a Hamletből, a nagymonológot: Lenni vagy nem lenni… (To be or not to be…)

Mivel a mű nyelvezete régies nyelven íródott, a tanulóknak nehezen volt érthető, ezért néhány mondatot összevetettünk a magyar fordítással is.
Ezután Shakespeare szülővárosáról, Stratford-upon-Avonról néztünk meg egy rövid videót, és megpróbáltuk beleélni magunkat, milyen lehetett az élet Angliában, Shakespeare idejében.

Az egész program folyamán teáztunk, hozzá fánkot ettünk, amit a Kedvenc JM biztosított számunkra a pályázatunk keretében.


Angol nyelvi klub (English Tea Party) – 2018. március 7.

3. alkalom

A célcsoport tagjait, a 6. és 7. osztályos tanulókat, szüleiket, testvéreiket illetve a kollégákat meghívtuk a klub következő foglalkozására. Március 17-én ünneplik Írországban a Szent Patrik napot (St Patrick Day) de nemzeti ünnepünk, (március 15.) az iskola egyéb programjai és a tavaszi szünet miatt most, április 11-én emlékeztünk meg erről az eseményről. Az ünnep keretében egy újabb országgal – Írországgal – ismerkedtek meg a tanulók, ahol az angol a hivatalos nyelv.
A program első felében ezúttal is egy ppt-s bemutatót néztünk meg Írországról, és a Szent Patrik napról. A bemutatóban a tanulók megismerkedhettek Írország néhány fontos jellemzőjével: földrajzi adatok, nagyobb városok, éghajlat, élővilág, szokások, stb. Majd a Szent Patrik nap megünneplését követhették néhány dián. Mivel ezt az ünnepet más országokban is megünneplik, egy rövid videót néztünk meg, hogy Budapesten hogyan ünnepeltek idén, 2018.-ban.
Ezen a napon például az ünneplők zöld színű ruhát vesznek fel, ezzel is kifejezve az ünnep és az ország iránti érdeklődésüket. Mi is alkalmazkodtunk ehhez a szokáshoz, a tanulók is zöld pólóban, pulóverben vettek részt az eseményen. (Már aki nem felejtette el.)
Észak-Írország fővárosáról, Belfastról is megnéztünk egy rövid videót, és beszélgettünk az építészetéről, az utcáiról, a tereiről.
Ezután egy szétvágott kép darabjait kellett a tanulóknak összeilleszteniük, és fel kellett ismerniük, mit ábrázol a kép.

Mivel az ír népzene és tánc is igen sajátos, egy ismert ír dalt hallgattunk meg, ezt a dalt magyar nyelven is szokták énekelni, (Baj van a részeg tengerésszel) a tanulók ismerték a dallamot, az ügyesebbek énekeltek is, a kivetített angol szöveg alapján. A világgal az ír táncot néhány évtizede Michael Flatley ismertette meg, megnéztünk egy rövid összefoglalót visszavonulása előtti egyik utolsó fellépéséről, majd a zene segítségével néhány lépést megpróbáltunk megtanulni. Nem volt könnyű.
Közben a meghívott vendég mesélt utazási élményeiről, kultúrájáról, a tanulók próbára tehették magukat, mennyire értik az elhangzottakat.

Az egész program folyamán teáztunk, hozzá megkóstoltuk a jellegzetes ír almatortát, ami nagyon ízlett mindenkinek, a receptet is elkérték a gyerekek.


Angol nyelvi klub (English Tea Party) – 2. alkalom

A célcsoport tagjait, a 6. és 7. osztályos tanulókat, szüleiket, testvéreiket illetve a kollégákat meghívtuk a klubkövetkező foglalkozására. Mivel február 13-án van a Pancake Day (Palacsinta nap), a programot ehhez igazítottuk. Az est célja az volt, hogy egy újabb távoli országot ismerjenek meg a tanulók és a vendégek, ahol az angol a hivatalos nyelv. Az angol nyelvtanulás követelményeihez is hozzátartozik, hogy néhány ország kultúrájába bepillantást nyerjenek a tanulók.
A program első felében egy ppt-s bemutatót néztünk meg az USA-ról, és a Palacsinta napról. A bemutatóban a tanulók megismerkedhettek az USA néhány fontos jellemzőjével: kialakulásának története, nagyobb városok, éghajlat, élővilág, sportok, stb. Majd a Palacsinta nap szokásaiból is kaptak ízelítőt.
Ezen a napon például az emberek futóversenyt szoktak rendezni, ahol serpenyővel futnak a versenyző lányok, asszonyok. A későbbiekben, a jobb idő beálltával egy technika óra keretében el fogják készíteni a tanulók a palacsintát, és meg is fogjuk rendezni ezt a versenyt az iskola udvarán. A vetítésen a tanulók aktívan vettek részt, válaszoltak a kérdésekre a témával kapcsolatban, felelevenítették korábbi ismereteiket földrajzból, biológiából és történelemből.
Majd egy videót láttunk New Yorkról, az USA legnagyobb városáról. A filmen bemutatják a legismertebb épületeket, helyeket, hová járnak az emberek kikapcsolódni, mivel utaznak a városban, stb. Egy másik rövid videóban pedig a résztvevők megnézhettek egy Palacsinta Napi futóversenyt, a rövid történetével.
Ezután egy vetélkedő következett, ahol a tanulók csapatokban, egy feleletválasztós tesztben válaszolhatták meg a kérdéseket az előzetesen megtekintett anyagok alapján. (ppt és videók)
A nyertes csapat díja édesség volt, amit a Kedvenc JM biztosított számukra a pályázat által.

Végül megismerkedtünk egy amerikai közismert dallal, (Where have all the flowers gone? – Hova tűnt a sok virág?) és egy felszövegezett videó segítségével közös éneklésre is sor került.

A szöveget le is fordítottuk, megbeszéltük az ismeretlen szavakat.

Közben a meghívott vendégek és előadók meséltek utazási élményeikről, az amerikaiak szokásairól, kultúrájáról, hoztak be emléktárgyakat, ajándékokat, a tanulók gyakorolhatták velük az angol nyelvet.

Az egész program folyamán teáztunk, hozzá fánkot ettünk, amit szintén a pályázat által a Kedvenc JM biztosított számunkra.

 


Angol nyelvi klub (English Tea Party) – 2018. február 

2. alkalom

A célcsoport tagjait, a 6. és 7. osztályos tanulókat, szüleiket, testvéreiket illetve a kollégákat meghívtuk a klubkövetkező foglalkozására. Mivel február 13-án van a Pancake Day (Palacsinta nap), a programot ehhez igazítottuk. Az est célja az volt, hogy egy újabb távoli országot ismerjenek meg a tanulók és a vendégek, ahol az angol a hivatalos nyelv. Az angol nyelvtanulás követelményeihez is hozzátartozik, hogy néhány ország kultúrájába bepillantást nyerjenek a tanulók.
A program első felében egy ppt-s bemutatót néztünk meg az USA-ról, és a Palacsinta napról. A bemutatóban a tanulók megismerkedhettek az USA néhány fontos jellemzőjével: kialakulásának története, nagyobb városok, éghajlat, élővilág, sportok, stb. Majd a Palacsinta nap szokásaiból is kaptak ízelítőt.
Ezen a napon például az emberek futóversenyt szoktak rendezni, ahol serpenyővel futnak a versenyző lányok, asszonyok. A későbbiekben, a jobb idő beálltával egy technika óra keretében el fogják készíteni a tanulók a palacsintát, és meg is fogjuk rendezni ezt a versenyt az iskola udvarán. A vetítésen a tanulók aktívan vettek részt, válaszoltak a kérdésekre a témával kapcsolatban, felelevenítették korábbi ismereteiket földrajzból, biológiából és történelemből.
Majd egy videót láttunk New Yorkról, az USA legnagyobb városáról. A filmen bemutatják a legismertebb épületeket, helyeket, hová járnak az emberek kikapcsolódni, mivel utaznak a városban, stb. Egy másik rövid videóban pedig a résztvevők megnézhettek egy Palacsinta Napi futóversenyt, a rövid történetével.
Ezután egy vetélkedő következett, ahol a tanulók csapatokban, egy feleletválasztós tesztben válaszolhatták meg a kérdéseket az előzetesen megtekintett anyagok alapján. (ppt és videók)
A nyertes csapat díja édesség volt, amit a Kedvenc JM biztosított számukra a pályázat által.

Végül megismerkedtünk egy amerikai közismert dallal, (Where have all the flowers gone? – Hova tűnt a sok virág?) és egy felszövegezett videó segítségével közös éneklésre is sor került.

A szöveget le is fordítottuk, megbeszéltük az ismeretlen szavakat.

Közben a meghívott vendégek és előadók meséltek utazási élményeikről, az amerikaiak szokásairól, kultúrájáról, hoztak be emléktárgyakat, ajándékokat, a tanulók gyakorolhatták velük az angol nyelvet.

Az egész program folyamán teáztunk, hozzá fánkot ettünk, amit szintén a pályázat által a Kedvenc JM biztosított számunkra.

 


Angol nyelvi klub (English Tea Party) – 2018. január 26.

1. alkalom

A célcsoport tagjait meghívtuk a klub foglalkozására, a januári programra a 6-7. osztályos tanulókat, szüleiket, testvéreiket, a kollégákat és a két előadót. Mivel január 26-án van Ausztrália nemzeti ünnepe, a programot ehhez igazítottuk. Az est célja az volt, hogy egy távoli országot is megismerjenek, ahol az angol a hivatalos nyelv.
A program első felében egy ppt-s bemutatót néztünk meg Ausztráliáról és Ausztrália nemzeti ünnepéről, melyet az előadók mutattak be. A tanulók aktívan részt vettek, válaszoltak a kérdésekre Ausztráliával kapcsolatban, felelevenítették korábbi ismereteiket földrajzáról, növényeiről, állatairól, stb.
Majd egy videót láttunk a Sydney Operaházról, ami Ausztrália legismertebb épülete. A filmen bemutatják az épület részeit, néhány filmkockát az építéséről, és látható az operaház elhelyezkedése. Ezután a tanulóknak több csoportban lehetőségük volt megépíteni az operaház makettjét 3D puzzle-ból az előadók vezetésével, tanári segítséggel, amit láthatóan nagyon élveztek.
Végül megismerkedtünk egy ausztrál népdallal, (Waltzing Matilda) egy videó segítségével közös éneklésre is sor került.
A meghívott vendégek meséltek utazási élményeikről, a tanulók gyakorolhatták velük az angol nyelvet, megnéztek egy kétnyelvű (angol-magyar) könyvet is Ausztráliáról.
Az egész program folyamán teáztunk, hozzá teasüteményt ettünk.