12 hónap az erdőben

  •  
  •  
  •  

„Őseink és a lovak az erdőben”

2019. november 10.

A rossz időjárás miatt 8 óra helyett 9 órakor indultak a program résztvevői Visontáról autóbuszokkal Petőfibányára, a lovardához. Itt már várt bennünket a programot lebonyolító szervező-vállalkozó és 12 fős segítő csapata, akik a program lebonyolításában segédkeztek. Ők a hagyományőrző lovas íjászok voltak.
A bemutatkozások után a szervező pedagógusok bemutatták az iskolát, ezen belül a pályázati programokat és a „12 hónap az erdőben” programsorozat céljait és az eddig lezajlott eseményeket.
Először egy kb. 30 perces előadást hallgattunk meg elődeink és a lovak kapcsolatáról, lótartásáról és a lóhasználatról, valamint erdei életmódjukról, A diákokat nagyon érdekelte a lótartás, sok kérdésükre nagyon precíz választ kaptak az előadóktól.
A lótartás ás a lóápolást be is mutatták a lovakon az íjászok.
Ezután lovasíjász bemutató volt, majd a gyerekek kipróbálhatták az íjászkodást az íjászok vezetésével. Nagyon népszerű volt ez, alig akarták abbahagyni a gyerekek és a felnőttek egyaránt.
Utána két csoportra oszlott a társaság. Az egyik fele, akik még nem ültek lovon, azokat futószáron vezették körbe bent a fedett lovardában, az ügyesebbeket pedig a kinti pályán lovagolhattak. Óriási sikere volt a futószáras lovagoltatásnak, a gyerekek és a felnőttek sok lehetőséget kaptak a lovaglásra.
A csapat másik fele, akik biztonságosan lovagolnak már, terepre mentek ki lovagolni, méghozzá erdei lovaglásra, ami nagyon izgalmas és rendhagyó volt a csendes, szép őszi erdőben. Fantasztikus élmény volt az erdei lovaglás! Átélhették a lovasok az őseink lovas életmódját is ez által!
A program egy tanyán folytatódott, ahol a környezet és az étkek fantasztikusak voltak. Hagyományos népi ételeket szolgáltak fel a nagyon kedves vendéglátósok, amiket a friss levegőn kint lévő résztvevők farkasétvággyal fogyasztottak el.
Nagyon jól érezte magát mindenki ezen a napon a borús, őszi idő ellenére is. Nehezen hagytuk ott a fantasztikus környezetet, a lovakat és a kedves vendéglátóinkat, a szervezőket.


6.alkalom: A fenyves nyáron, futás tűlevélszőnyegen, szalonnasütés

  2019. június 22.

Ezen az edzésen a futás mellett a csapatépítés a programunk értékelése dominált.

Szép számmal jöttünk össze, gyönyörűszép szombat délután volt. A gyerekek túl vannak az évzárón a ballagáson, a bizonyítványosztáson. Jöhet a nyár! a kikapcsolódás… most pedig a TÚRA! A közeli telepített fenyvest kerestük fel ahol megtapasztaltuk a nyári meleget mérséklő zárt fenyőerdő hűvösét és a puha tűlevélszőnyegen lépkedést. Na egy pár ujj azért ragadt is ám ! a gyantától. Visszaérkezve a szülők már előkészítették a szalonnasütéshez a tűzrakóhelyet, a nyársbotokat, a szalonnát, a kolbászt, a felaprózott hagymát, paprikát, paradicsomot. Vidám sütkérezés kezdődött. Akik nem jutottak először a sütéshez, tollaslabdázhattak, íjászkodhattak, bújócska-fogócskáztak. Jóllakva, füstösen, vidáman kezdtünk bele a záró programba. Levetítettük az eddig készült erdei fényképeket, felelevenítettük a program legszebb pillanatait, aztán jöhetett a gitározás, közös éneklés.


5.alkalom:Túra a madarak fák napja alkalmából

 2019. május 4. 

Soron következő túránk neves alkalom jegyében zajlott. Az idei tavaszi edzőtáborunkat Bükkszentkereszten tartottuk, ahol a délutáni edzés kis ünneplésbe ment át.

A madarak és fák napjának célja, hogy különböző megemlékezésekkel, rendezvényekkel a társadalom, különösen az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítsa, elmélyítse. Időpontja a hatályos természetvédelmi törvény szerint minden év május 10-e.

A világ első madarak és fák napját Chernel István, a híres ornitológus szervezte meg 1902-ben Kőszegen, a párizsi európai madárvédelmi egyezmény alapján. Az ünnep hivatalossá Herman Ottó közreműködésével vált 1906-ban, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő a madarak és fák napjának megszervezését minden iskola számára. ( A föld napja alapítvány honlapjáról)

Az első futás előtt a Répáshutai parkolóban tartottunk egy kis megemlékezést, melynek végén a gyerekek a programzáró faölelés ötletének nagyon örültek.

A Pongor-lyuk-tetőn megtekintettük a Kövesváradi hasadékbarlangot, ahol a fák gyökerei a barlang mennyezetén láthatóak voltak. Csodálkoztak a gyerekek, hogy legalább akkora gyökérzettel rendelkezik egy fa mint amekkora a lombkoronája.

Kis autózás után Bükkszentkereszten folytatódott a program, ahol a második futás végén a Galuzsnya-tetőről a gyógyító kövekhez értünk. Az öt perces faölelés végére kissé elcsendesedtek a futásban elfáradt részvevők… valami varázsa volt a fáknak és a közöttük csendben megbúvó köveknek. Jó volt itt tartózkodni. Maradtunk is legalább fél órát. Ültünk, beszélgettünk a köveken… néha arrébb sétáltunk és egy másik kövön foglaltunk helyet…hátunkat a fáknak támasztva. Csodálatos érzés volt.


4.alkalom: Akadályverseny a sárhegyi tanösvényen.  Virágzó fák a környezetünkben.

Időpontja: 2019. április 7.

A mai edzés két részből állt. Akadályverseny a sárhegyi tanösvényen, s a jutalom elfogyasztása a virágos fák oltalmában. ( A Szent Anna-tónál eleredt az eső és Visontára hoztuk vissza a gyerekeket az eredményhirdetésre.) Mátrafüreden az Erdészeti iskola parkolójában gyülekezett a kis csapat, a szülők személyautókkal hozták el a gyerekeket a rajtba, s átgurultak a Pipis-hegyi gyár nagy parkolójába. Három-négy fős csapatokat alkottunk, s a csapatok feladatlapot kaptak. Az akadályverseny az erdészeti iskola udvarán álló harang kongatásával kezdődött. A sárga turista jelzésen kellett elsétálniuk, futniuk a Szent Anna-tóig. A tanösvény 5 állomásánál meg kellett oldani a feladatokat s tovább indulni a következő ismertetőtáblához. A táblákon gyeptársulás, gyomtársulás, cseres-tölgyes társulás gazdag cserje-, és gyepszinttel, fenyveses kulturerdő, kaszált taposógyep ( repülőtér) növény-, és állatvilágáról szöveges képes formában szerepeltek az információk. A feladatlapon a táblák képein ki volt takarva, el volt maszatolva néhány adat, név, információ, ezeket kellett az eredeti táblán megkeresni s a megoldást beírni a megfelelő helyre. A legnagyobb tetszést a kisvirágú nenyúljhozzám aratta, de szerepelt a beírandók között a varádics, a gyújtoványfű, réti here, peremizs, imola, vízi peszérce, közönséges lizinka. Jót nevettek a gyerekek a különleges neveken, egyik sem volt könnyen megjegyezhető, bizony szükség volt a figyelemre!
Sajnos a túra vége felé elkezdett szemerkélni az eső, s hogy a feladatlapok papírjai el ne ázzanak, gyorsan a parkolóba irányítottuk a tanulókat. Legurultunk Visontára, ahol a gyerekek kroasszant uzsonnáztak, ásványvizet ittak. Amíg a szülői zsűri kiértékelte a feladatokat addig a gyerekekkel a virágzó fákat vettük szemügyre. Nem volt egyszerű az értékelés, kissé elhúzódott ezért a játszótéren találtak kedvükre való mozgást. Végre megszületett az eredmény a fehér virágú fák alatt tanyázó „CSERBEN HAGYOTT THÖLGYEK” csapata oldotta meg hibátlanul a feladatokat, ők kapták meg elsőként a gyümölcsösjoghurtot, büszkén mutatták a kamerának jutalmukat. A második helyezett csapat a „HÁROM IF-JU…HAR…OM” lett. (a csapatoknak az elején fafajták nevével kapcsolatos humoros nevet kellett választaniuk) A legkevesebb pontot ugyan a „SOM-FORDÁLÓK” csapata szerezte, de a díjért már „rohantak”. Alig akartak oszlani, hazafelé menetelni a klassz délutáni program után a gyerekek, végül az utánunk érkező eső paterolta be őket a kocsikba. Itt elfogyasztották a pályázat által biztosított, a nap során megmaradt ételeket-italokat. Felejthetetlen edzés volt.


3.alkalom: Edzőnap a Pipishegyen, „Az erdő fohásza”

2019. március 16.

Kissé szeles idő várt ránk a Pipis-hegyi repülőtéren. A program ismertetése után a gyerekek erdei sétára indultak a tanösvény ismertető tábláinak felkeresése volt a cél. A feladatlapon az erdőben való tájékozódással kapcsolatos feladatokat kellett megoldaniuk. Az egyik állomáson az erdő fohászát kellett elolvasniuk és a kérdésekre válaszolni. Szerencsénkre kisütött a nap, s a szél is enyhült valamelyest. A mátrix pályák teljesítése előtt müzliszeletet és finom nápolyit lakmározhattak. A program végén tejszeletet és epres joghurtot kaptak az eredményhirdetésen.


2.alkalom: Téli futás, szánkózás, korcsolyázás

 2019. február 9. 

A gyerekek nagy izgalommal várták a mai edzést. A futás mellett szánkózás és korcsolyázás várt rájuk.
Mátrafüreden a patak melletti parkolóban gyülekeztünk. Az első futó szakasz Sástóig tartott. Könnyű 3 kilométer után a parkolóban kivettük az autókból a korcsolyákat és a befagyott Sástó jegén korcsolyázni, kezdtünk. Előkerültek a hokiütők is és egy rövid jégkorongmérkőzés fokozta a jókedvet. Az eleredő havas eső sem vette el a kedvünket, szánkózással fejeztük be a napi programot.


1.alkalom: Téli havas túra, állatok lábnyomainak a követése, téli erdő varázsa
2019. január 19.

 

A programban résztvevők számára a 2019-es évnyitó rendezvényét az iskola ebédlőjében kezdtük.
A program rövid ismertetése után az előttünk álló nap feladatainak részleteit is megbeszéltük. Csapatokat alkottak a résztvevők, s fényképezőgépekkel, mobiltelefonokkal felfegyverkezve indultak neki az első túrának. Azt a feladatot kapták, hogy a téli havas táj szépségét örökítsék meg a fotóikon. Az év során készült fotókból diavetítést kell majd készíteni, a záró rendezvényen ezeket fogjuk majd megtekinteni és értékelni, díjazni. Vidáman rajzott szét a csapat. Két óra elteltével érkeztek vissza, szebbnél szebb fotókat mutattak egymásnak büszkén.
A program zárásaként megvendégeltük diákjainkat a pályázat által biztosított ételekkel-italokkal.